sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Hyvää alkanutta vuotta!

Meidän perhe tässä toivottaa kaikille hyvää alkanutta vuotta 2012! Vihdoin meilläkin on lunta - edes vähän, ei tarpeeksi, mutta sen verran, ettei ihan niin synkältä näytä.
Vuoden vaihteessa on tapana luvata kymmenen hyvää ja yhtä monta kaunista... Itse päätin lopettaa lupailun ja asettaa tavoitteita - ei sitten tunnu ihan niin pahalta, jos ei tavoitteisiin pääsekään. Tavoittaana siis tälle vuodelle saada vaihtelua arkiruokaan (tai miksei tietenkin pyhäruokaan, meillä se on kyllä varsin usein ihan yksi ja sama). Kotitöistä ruuan laitto on ehkä kaikkein vastenmielisintä. (Odottelen sitä uutta ruokatrendiä, jonka mukaan olisi täysin ok syödä päivittäin täytekakakkua - silloin jaksaisin ruuan laitosta innostua). Koitan ottaa koululaisen entistä enemmän ruuan laittoon mukaan - tuo tuntuu vielä toistaiseksi olevan varsin innostunut ruuan laitosta. Koululainen sai joululahjaksi keittokirjan Hyppysellinen hupia, mikä onkin ihan mainio kirja. Eri vaiheet on esitetty kuvina ja tarvittavat työvälineet jokaisen ohjeen alla. Sopii loistavasti tuollaiselle lukemaan opettelevalle. Siitä ollaan jo paria ohjetta ehditty kokeilla.
Eineksiä meillä ei ole syöty juuri aiemminkaan (poikkeuksena tästä lasten ja miehen saunanakit lauantaisin). Yritän kokkailla kauden mukaan ja miettiä ympäristönäkökulmia (ja sitä, että lasten pitäisi ruokaa syödä). Itselleni ostin syksyllä kirjan Kausiruokaa. Siinä on kivoja ohjeita ja tietoa ruokien ilmastovaikutuksista. Miinuksena todettakoon, että kirjan tekijöiden lähikauppana taitaa olla Stockan herkku eikä peräkylän lähikauppa, koska turhan monet tarvikkeet ovat sellaisia, ettei niitä täältä saa - ja ilmastonystävä ei aja autolla naapurikaupungin megamarkettiin vaan kävelee (ja samalla hyötyliikkuu) lähikauppaan. Kuluneella viikolla ekoilin blinikauden merkeissä (mistä johtuu, että tammikuu on blinikuu?) - tuli tehtyä varsin ekosti, koska blinipannu ei tietenkään käy induktioliedelle, että ihan puuhellalla piti blinit paistella.